Eten en drinken

Fanatieke vleeseters zitten in Bolivia wel goed. Het eten in Bolivia bestaat namelijk voor een groot deel uit vlees. Heel gevarieerd is het eten dus niet. Gelukkig is dat de laatste jaren wel aan het veranderen en in de meeste plaatsen is het makkelijk om een fatsoenlijke maaltijd te krijgen. Het eten in Bolivia verschilt behoorlijk per regio met veel nationale en lokale specialiteiten.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Eten Bolivia

Het vlees dat ze eten komt vaak met rijst, aardappel en sla, wat wel een bijzondere combinatie is. Vaak wordt het geserveerd met llajhua, een soort dressing van tomaten. Alle grotere steden in Bolivia hebben restaurants. Ze bieden bijna allemaal een lunch (almuerzo), bestaande uit een soep en een hoofdgerecht (segundo).

TIP: vaak koop je op lokale markten lekker eten voor weinig geld

Sommige restaurants hebben als vooraf een klein voorgerecht en dessert. Veel restaurants bieden ook set diner in de avond. In kleinere steden is de keuze veel beperkter, en zijn de eenvoudige almuerzo en cena vaak de enige maaltijd die je kunt krijgen. Niet veel restaurants zijn open voor ontbijt (desayuno) dus mocht het niet bij je accommodatie zitten sla dan zelf wat eten in.


Prijzen

In de meeste restaurants betaal je ongeveer BS50 (€6,50) of meer voor een hoofdgerecht, en dan heb je een goede maaltijd.

Zelfs in de beste restaurants in La Paz of Santa Cruz kosten gerechten niet meer dan BS70, zo’n €9,00.

Wat eten ze?

Elke regio heeft een comidas típicas, een traditioneel gerecht. Die bestaan vooral heel veel vlees. Groente worden wel gegeten maar niet heel veel. Het eten wordt gecombineerd met aardappel, sla en saus. Hoewel Bolivia niet aan de zee ligt bestaat het eten Bolivia ook voor een groot deel uit vis. Zeker bij Lake Titicaca kun je een overvloed aan vis krijgen met forel en kingfish. Ook in het binnenland vissen ze veel uit rivieren.


TIP: De meeste steden hebben vaak wel een Chinees restaurant of een pizzeria. en bekend fenomeen zijn de restaurants waar ze gebraden kip van de spit serveren. Deze restaurants noemen ze pollos spiedo, pollos broaster of pollos a la brasa.

Vegetariërs

Vegetariërs hadden het in het verleden best lastig aangezien ze hier nogal van vlees houden. Die situatie verandert gelukkig op veel populaire plekken waar de internationale gerechten steeds vaker verkrijgbaar zijn. Salades, pasta’s en vegetarische gerechten zijn op grote schaal beschikbaar. En uiteraard staat er nog veel vis op de menu’s.


Markten

Overal in Bolivia hebben ze lokale markten. Dit is de goedkoopste plek om te eten in te slaan. Er staan soms wel tientallen kraampjes die verse sapjes, soepen, snacks en maaltijden verkopen voor minder dan BS10 (€1,30). En een groot voordeel is dat de markten vaak veel eerder open zijn dan de meeste restaurants en cafés.

Vaak kun je vanaf 6:00 uur al koffie en thee met brood, broodjes en gebak krijgen. Het is de ideale plek om de regionale specialiteiten te proberen. Heb je een lange busreis voor de boeg? Sla dan een voorraad eten en drinken in op de markten.

TIP: De hygiëne op marktkramen is vaak niet heel best. Dat betekent niet dat je overal ziek van wordt. In het algemeen wordt het eten gekookt waar je bij staat. Eten dat er al even ligt kun je beter laten liggen.

Drinken Bolivia

Ze houden in Bolivia wel van een drankje. Lokaal geproduceerde alcoholische dranken zijn op grote schaal beschikbaar. Pas echter wel op met drinken. De soms grote hoogte vergroot zowel de effecten van alcohol en de daaruit voortvloeiende kater. Naast bier is er ook wijn en verschillende sterke drank verkrijgbaar.

Uiteraard hoef je niet de hele dag alcohol te drinken. De westerse frisdranken zoals Cola en Fanta zijn overal verkrijgbaar en koffie en thee wordt overal geschonken.

TIP: Probeer kraanwater te vermijden. Koop waterflessen. Kraanwater is niet drinkbaar en je kunt er ziek van worden. Sla voldoende water in omdat het niet overal verkrijgbaar is.


 

 • is een instelling die de mens centraal stelt en hem in alle levensomstandigheden wil bijstaan;
 • maakt geen onderscheid naar geslacht, nationaliteit, ras of stand;
 • is onafhankelijk en staat los van om het even welke politieke partij;
 • waakt over de humanistische beginselen in de maatschappij;
 • stelt haar infrastructuur ter beschikking van de plaatselijke vrijzinnige verenigingen;
 • streeft naar erkenning en volledige gelijkberechtiging van de vrijzinnigheid;
 • wil mensen helpen in om het even welke levensomstandigheid;
 • zet zich in om elke levensbeschouwelijke discriminatie te bestrijden;
 • is een ontmoetingsplaats waar begrip, bijstand en hulp kan worden geboden;
 • wil het vrijzinnig gedachtegoed verspreiden;
 • organiseert vrijzinnige plechtigheden bij belangrijke levensgebeurtenissen.

Afdrukken