La Paz

Kleurrijke hoofdstad 

Veelzijdige La Paz in Bolivia is een geliefde bestemming onder backpackers.

In geen enkele andere Latijns-Amerikaanse hoofdstad is het zo fijn vertoeven als hier.

Reizigers komen er om Spaans te leren of genieten van de kleurrijke markten, leuke restaurantjes en mooie uitzichtpunten.

La Paz is de hoogste hoofdstad ter wereld. De stad ligt op ruim 4000 meter boven het zeeniveau en dat is even wennen als je net bent gearriveerd. Hoogteziekte komt hier veel voor en doe het daarom rustig aan. Is helemaal niet erg trouwens, want La Paz is een leuke plek om wat langer te blijven hangen en op je gemak te wennen aan het Boliviaanse leven.

Calle Sagárnaga

Ben je backpacker, dan is de kans groot dat je ergens in de buurt van Calle Sagárnaga verblijft. Deze toeristische hoofdstraat is het hart van het backpackersdistrict en je vindt er gezellige hostels, excursiebureautjes en cafés met WiFi. Op straat is het doorgaans een drukte van belang met verkopers, stalletjes en de kleurrijke Aymarávrouwen. Iets verderop ligt het minstens zo gezellige Plaza San Francisco waar bussen vertrekken naar andere delen van de stad.

Mercado de Hechiceria

La Paz is een stad met talloze kleurrijke markten waar je je ogen uitkijkt. Een van de bekendste is de Mercado de Hechiceria, ofwel de heksenmarkt. Die naam kreeg de markt niet voor niets, want hier kun je de meest bizarre spullen kopen, zoals gedroogde kikkers en foetussen van lama’s die een geneeskrachtige werking worden toegeschreven. Gelukkig vind je er ook normale souvenirtjes die je wél mee kan nemen naar Nederland, zoals truien van alpacawol, prachtige gekleurde doeken, mutsen, wanten en snuisterijen.

Plaza Murillo

Het belangrijkste plein van La Paz is Plaza Murillo. Een indrukwekkend plein met veel groen, overheidsgebouwen en de prachtige kathedraal van La Paz. Tijdens een wandeling over het plein zie je alle soorten Bolivianen voorbij komen: jong, oud, rijk en arm. Een leuke plek om een rondje te lopen of om op een bankje te genieten van de bedrijvigheid om je heen.

Telerifico kabelbaan

De Telerifico kabelbaan is een recente toevoeging aan de stad en groeide snel uit tot een van de leukste dingen die je kan doen in La Paz. De kabelbaan werd gebouwd om het verkeer te ontlasten en moest een veilig alternatief vormen voor reizen over de weg. Inmiddels is een tochtje over de stad niet meer weg te denken uit je reisprogramma, want met de drie verschillende routes (rood, geel en groen) kun je bijna de hele stad van grote hoogte bekijken. Met de gele lijn heb je geweldige uitzichten op de omliggende bergen met hun besneeuwde toppen, maar eigenlijk moet je op alle routes een ritje maken. Het is een leuke manier om de stad met een nieuwe blik te bekijken.

Fighting Cholitas

Een van de vreemdste dingen die je op je reis door Bolivia zal ervaren is een worstelwedstrijd van de Fighting Cholitas in La Paz. Elke zondag komt een groep vrouwelijke worstelaars samen in El Alto’s Multifunctional Center voor een ouderwets potje knokken. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad, maar het blijft een vreemd gezicht om de dametjes in hun traditionele kledij te zien worstelen. Overal in de stad worden tours en excursies naar de Cholitas aangeboden, maar eigenlijk is het fijner om op eigen gelegenheid naar het stadion af te reizen. Onwetende toeristen zijn een geliefde prooi voor oplichters.

Afdrukken